Legenda carnatilor de Plescoi
Ca toate lucrurile cu-adevărat bune, ÅŸi cârnaÅ£ii de PleÅŸcoi sunt purtători de legendă. Nu una singură, ci mai multe. Două dintre acestea merită menÅ£ionate, cu precizarea că nimeni nu ÅŸtie cu exactitate adevărul.
Prima legendă susÅ£ine că PleÅŸcoii erau niÅŸte simpli cârnaÅ£i de casă din oaie, iuÅ£i, uscaÅ£i ÅŸi afumaÅ£i, produÅŸi în gospodăriile de pe Valea Buzăului… Până când Napoleon, în retragere după campania dezastruoasă din Rusia, s-ar fi oprit o noapte la Buzău, în casa unui boier care i-a pus împaratului pe masă ce-a considerat el mai bun… Å£uică din zonă, babici ÅŸi PleÅŸcoi. Napoleon s-a îndrăgostit aÅŸa de tare de cârnaÅ£ii cu pricina, încât a luat cu el, pe drumul către casă, mai multe kilograme de PleÅŸcoi.
Din păcate, oricât de mult ne-ar măguli o astfel de legendă, în primul rând se cuvine să menÅ£ionăm că, dintre toÅ£i franÅ£ujii mai de soi, Napoleon este cel mai cunoscut pentru… lipsa de gust în materie de gastronomie. În al doilea rând, din păcate, niciun izvor (mai mult sau mai puÅ£in credibil) nu menÅ£ionează nici măcar posibilitatea ca Napoleon să fi trecut pe teritoriul actualei Românii la întoarcerea din Rusia, cu-atât mai puÅ£in prin casa vreunui boier buzoian.
A doua istorie, care pare ceva mai credibilă, spune că reÅ£eta cârnaÅ£ilor de PleÅŸcoi aparÅ£ine zarzavagiilor sârbi care s-au stabilit în zonă în secolul XIX ÅŸi care-au adus acolo ÅŸi reÅ£eta de babic (pentru cunoscători, nu există nicăieri babic mai bun decât cel de Buzău). NemulÅ£umiÅ£i de gustul cărnii de oaie din regiune, care era mult diferit de cel de-acasă, sârbii ar fi decis să-ÅŸi condimenteze foarte puternic cârnaÅ£ii, să-i afume ÅŸi să-i usuce până la consistenÅ£a unor bucăţi de lemn, pentru a-i putea mânca.
Indiferent de originea reală, un fapt se ÅŸtie cu certitudine: cârnatul de PleÅŸcoi este un produs cum nu mai există altul pe teritoriul românesc, cu o identitate a gustului (ÅŸi aspectului) care nu poate fi ignorată, un deliciu demn de masa celor mai pretenÅ£ioÅŸi mâncăi. Probabil că stomacurile simandicoase se vor chirci la ideea că un cârnat din oaie, afumat ÅŸi puternic condimentat ar putea fi un aliment “pretenÅ£ios”. Însă cu siguranţă oamenii pentru care dieta severă ÅŸi fără gust este un coÅŸmar îndepărtat ÅŸtiu ce vreau să spun.
Ştiri
Program
Dragilor, ultimele livrari din acest an in Bucuresti, Popesti Leordeni, Berceni, Pipera, Dobroesti, Pantelimon, Chiajna, Bragadiru si Rosu vor fi in datele de 07.12.2024 (comenzile se primesc pana in data de 02.12.2024) si 14/15.12.2024 (comenzile se primesc pana in data de 09.12.2024). Mai multe detalii gasiti pe www.CarnatiPlescoi.ro sau la nr. de telefon 0726.42.55.54. Multumim.
Carnati de Plescoi uscati - 101 lei/kg. Babic de Plescoi - 110 lei/kg, Ghiudem de Plescoi - 105 lei/kg, Tobă de casă - 64 lei/kg.
Ghiudem de Plescoi -105 lei/kg Babic de Pleșcoi - 110 lei/kg Tobă de casă - 64 lei/kg – nu se poate comanda doar ghiudem sau babic, ci doar împreună cu celelalte produse