Ca toate lucrurile cu-adevărat bune, ÅŸi cârnaÅ£ii de PleÅŸcoi sunt purtători de legendă. Nu una singură, ci mai multe. Două dintre acestea merită menÅ£ionate, cu precizarea că nimeni nu ÅŸtie cu exactitate adevărul.

Prima legendă susÅ£ine că PleÅŸcoii erau niÅŸte simpli cârnaÅ£i de casă din oaie, iuÅ£i, uscaÅ£i ÅŸi afumaÅ£i, produÅŸi în gospodăriile de pe Valea Buzăului… Până când Napoleon, în retragere după campania dezastruoasă din Rusia, s-ar fi oprit o noapte la Buzău, în casa unui boier care i-a pus împaratului pe masă ce-a considerat el mai bun… Å£uică din zonă, babici ÅŸi PleÅŸcoi. Napoleon s-a îndrăgostit aÅŸa de tare de cârnaÅ£ii cu pricina, încât a luat cu el, pe drumul către casă, mai multe kilograme de PleÅŸcoi.

Din păcate, oricât de mult ne-ar măguli o astfel de legendă, în primul rând se cuvine să menÅ£ionăm că, dintre toÅ£i franÅ£ujii mai de soi, Napoleon este cel mai cunoscut pentru… lipsa de gust în materie de gastronomie. În al doilea rând, din păcate, niciun izvor (mai mult sau mai puÅ£in credibil) nu menÅ£ionează nici măcar posibilitatea ca Napoleon să fi trecut pe teritoriul actualei Românii la întoarcerea din Rusia, cu-atât mai puÅ£in prin casa vreunui boier buzoian.

A doua istorie, care pare ceva mai credibilă, spune că reÅ£eta cârnaÅ£ilor de PleÅŸcoi aparÅ£ine zarzavagiilor sârbi care s-au stabilit în zonă în secolul XIX ÅŸi care-au adus acolo ÅŸi reÅ£eta de babic (pentru cunoscători, nu există nicăieri babic mai bun decât cel de Buzău). NemulÅ£umiÅ£i de gustul cărnii de oaie din regiune, care era mult diferit de cel de-acasă, sârbii ar fi decis să-ÅŸi condimenteze foarte puternic cârnaÅ£ii, să-i afume ÅŸi să-i usuce până la consistenÅ£a unor bucăţi de lemn, pentru a-i putea mânca.

Indiferent de originea reală, un fapt se ÅŸtie cu certitudine: cârnatul de PleÅŸcoi este un produs cum nu mai există altul pe teritoriul românesc, cu o identitate a gustului (ÅŸi aspectului) care nu poate fi ignorată, un deliciu demn de masa celor mai pretenÅ£ioÅŸi mâncăi. Probabil că stomacurile simandicoase se vor chirci la ideea că un cârnat din oaie, afumat ÅŸi puternic condimentat ar putea fi un aliment “pretenÅ£ios”. Însă cu siguranţă oamenii pentru care dieta severă ÅŸi fără gust este un coÅŸmar îndepărtat ÅŸtiu ce vreau să spun.